Verkkokauppias, tiedätkö kenelle myyt?

Yleistyvä B2B-verkkokaupankäynti ja laskulla ostaminen helpottavat monen työarkea. Kauppiaan näkökulmasta riskit kuitenkin kasvavat. Lue tositarina aloittelevasta rakennusliikkeestä, joka hankki tarvikkeensa kauppiaiden piikkiin.

Kahvinkeitin porisee työmaatoimiston keittonurkkauksessa. Aloitteleva rakennusalan yritys on saanut jo muutaman projektin, mutta tekijöiltä puuttuu vielä työkaluja, tarvikkeita ja varusteita. Kutsutaan yritystä Rakennusliike Reiluksi. Nimi on satua, mutta tarina on tosi.

Rakennusliike Reilussa tiedetään, että yrityksille suunnatuissa verkkokaupoissa voi yleensä maksaa laskulla. Voisiko mahdollisuuden hyödyntää? Yrittäjän vapauden huumassa kaikki keinot tuntuvat sallituilta. Yrittäjä vakuuttaa itselleen, että kun yritys on selättänyt alkukankeudet, kaikki velvoitteet hoidetaan juuri niin kuin pitää. Ainakin viimeistään seuraavassa yrityksessä.

Miksi lasku on B2B-verkkokaupassa niin suosittu maksutapa?

Ostajalle lasku on helppo tapa tehdä kauppaa. Kauppiaalle ei niinkään. Kauppiaan on päätettävä, miten asiakkaiden luottokelpoisuus tarkistetaan, miten laskutetaan, miten paljon myönnetään maksuaikaa ja kuka hoitaa perinnän. Palvelut eivät suinkaan ole ilmaisia, ja riski on aina läsnä.

Lasku on silti välttämättömyys. Verkkokauppa, joka ei tarjoa asiakkaalleen mahdollisuutta maksaa laskulla, jää ihmettelemään hylättyjä ostoskoreja ja keskeytyneitä ostoja.

Mennään takaisin Rakennusliike Reilun toimistolle.

Hankitaan tarvikkeita! Ei niitä tarvitse maksaa

Tuumasta toimeen. Rakennusliike Reilu ostaa useasta verkkokaupasta rakennustarvikkeita, työvaatteita, työkaluja ja materiaaleja. Maksutavaksi yritys valitsee laskun.

Rakennusliike Reilun valitsemat verkkokaupat eivät ole nappikauppiaita. Ne ovat Suomen suurimpia rakennusalan yrityksiä, jotka selvittävät asiakkaidensa taustat ja määrittelevät tarkasti luottokäytäntönsä. Siitä huolimatta seula vuotaa.

B2B-verkkokauppa muuttuu yhä enemmän kuluttajakaupan kaltaiseksi. Rekisteröitymistä ei vaadita, ja tuotteet voi ostaa laskulla. Kauppiaat tavoittelevat yhä suurempia volyymejä ja helpottavat luottojen myöntämistä. Luottokelpoisuuden tarkistus vie aikaa ja resursseja, joten moni tarkistaa asiakkaan tiedot vasta tietyn summan ylittyessä. Luottotappioiden riski kasvaa.

Rikosnimikkeenä petos on tuttu lähes jokaiselle. Sen arkipäiväisyys saattaa jäädä ymmärtämättä. Kun yritysten välinen verkkokaupankäynti on yleistynyt, petoksen teko on helpottunut ja kynnys siihen madaltunut.

Yritysmaailmassa pienetkin ostot ovat useiden satojen arvoisia. Niistä voi muodostua tuhansien eurojen luottotappiot.

Kaikki kunnossa, vai onko?

Ennen kun verkkokauppias hyväksyy oston, tarkistaa se yrityksen taustat. YTJ:n mukaan Rakennusliike Reilulla on aktiivista liiketoimintaa. Yrityksellä näyttää olevan jonkin verran tuloja, ei maksuhäiriöitä. Homma selvä. Verkkokauppa postittaa tarvikkeet ja lähettää laskun. Kaikki ovat tyytyväisiä!

Paitsi että eivät ole. Rakennusliike Reilu aikoo jättää laskun maksamatta – kuten usean muunkin verkkokauppaostonsa laskun. Miksi? Koska voi.

Täytyyhän tarvikkeet ja materiaalit jotenkin hankkia. Rehellinen yrittäjyys ei Suomessa kannata. Eivät muutamat turvakengät, leikkurit ja rälläkät voi olla keneltäkään pois.

Ovat ne. Kauppiaiden näkökulmasta meneillään on rikosaalto, jossa epärehellinen toimija hyödyntää häikäilemättä järjestelmän porsaanreikää. Yritysmaailmassa pienetkin ostot ovat yleensä useiden satojen arvoisia. Vuosittain niistä voi muodostua kauppiaille tuhansien eurojen luottotappiot.

Osa verkkokaupoista haistaa riskin

Rakennusliike Reilu ei näy verkkokaupan tarkistuksessa luottokelvottomana, sillä perinteiset tietokanavat eivät löydä estettä laskulle myymiselle. Vastaperustettu yritys on helppo saada näyttämään paperilla puhtoiselta. Yritys läpäisee lähes jokaisen verkkokaupan taustatarkistuksen, valitsee maksutavaksi laskun ja tekee tyytyväisenä ostoksensa. Kiitos ja tervetuloa uudelleen!

Muutamassa verkkokaupassa osto kuitenkin pysähtyy tarkistukseen. Mikä näitä yrityksiä yhdistää?

Yritykset käyttävät Enterpay-yrityslaskua, joka on kehitetty ratkaisuksi juuri tähän ongelmaan.

Esimerkiksi eräs suuri verkkokauppa oli joutua Rakennusliike Reilun vedättämäksi, mutta Enterpayn ansiosta vältti tappiot. Verkkokaupan järjestelmä tiesi tarkistaa perusteellisesti yrityksen taustat ja ennakoi ostosten riskin muuttua luottotappioksi. Tuotteet jäivät ostoskoriin.

Enterpay-yrityslaskupalvelu tarkistaa asiakkaidesi taustat ja huolehtii laskutuksesta. Ulkoistat samalla luotottamisen ja luottotappioriskin.

Ulkoista luottoriski – saat rahat itse heti

Yritysmaailmassa suojaudutaan harvoin riskeiltä riittävän hyvin. Toimenpiteisiin ryhdytään vasta kun suojaa olisi jo tarvittu ja vahinko on tapahtunut.

Enterpay-yrityslaskupalvelu tarkistaa asiakkaidesi taustat, huolehtii laskutuksesta ja mahdollisesta perinnästä. Ulkoistat samalla luotottamisen ja luottotappioriskin.

Saat rahat itse heti kuten käteiskaupassa, mutta asiakkaasi saa toivomaansa maksuaikaa. Pidät asiakkaasi tyytyväisenä ja minimoit laskulla myymisen riskit.

Vältä fiksusti luottotappiot

Katso Yrittäjien sivuilta neuvot luottotappioiden estämiseen ja tarkista, että kymmenen lueteltua kohtaa ovat verkkokaupassasi kunnossa. Jos haluat olla astetta varmempi, ota yhteyttä meihin. Hoidamme kaiken puolestasi.

Ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää!

 

Tekstin on tuottanut Anna-Kaisa Kivikoski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>